SK Start Praha - AC Zruč-Senec 5:5

06.06.2017 10:30

V první lize letos nemá snad kromě Žatce nikdo nic jistého. V neobvykle vyrovnané tabulce dělí druhý tým od posledního pouhé tři body a každá ztráta může hrát zásadní roli. Z tohoto pohledu je složité říci, zda si zručští nohejbalisté v nedělní dohrávce se Startem Praha polepšili nebo pohoršili. Před utkáním by asi s bodem zavládla spokojenost, ale po slibně rozehraném utkání mohlo být ještě veseleji.

 

Perfektní vstup do utkání a rychlé dvoubodové vedení zařídili obě zahajovací zručské dvojice. Rychlý s Knappem po zvládnuté koncovce první sady nedali v dalším průběhu šanci Tůmovi se Sachlem. Po dvouzápasové pauze zaviněné svalovým zraněním se do sestavy vrátil kapitán zelenobílých Stehlík a společně se Štolkou vydřeli druhý zápasový bod proti Klabíkovi s Kaplanem. Rozhodující útok první sady zvládl Štolka technickým úderem a stejně dobře si vedl i Stehlík v poslední výměně sady druhé.

 

V tu chvíli se nad Střeleckým ostrovem začali stahovat mračna a souboj trojice vedené kapitánem Startu Tůmou a triem Rychlý – Knapp – Sušánka byl na chvíli přerušen. Nucená přestávka trochu pozvedla do té doby nevýrazný výkon zručské trojice, ale bylo to jen krátké vzepjetí. Pražané si pohlídali závěr prvního setu a ve druhém už dominovali. Štolka se Stehlíkem a Bočkem reagovali na snížení Startu dobře fungující obranou a spolehlivým útokem. Těžko říct proč, ale v polovině druhého setu přišel totální výpadek, několik zkažených útoků a Sachlovo trio vycítilo šanci. Bitvu o každý míč ve třetí sadě však zakončil Štolka krásnou smečí přes Sachlův blok.

 

Vedení 3:1 vypadalo nadějně, bohužel netrvalo dlouho. Domácí totiž kontrovali perfektně zvládnutou střední pasáží utkání. Bálek s Kupským ve třetí sadě udolali Sušánku a Bočka, kteří v rozhodujících chvílích chybovali v mezihře. Singl zvládl lépe domácí Tůma, který se jako vždy prezentoval vysoce riskantní hrou. Jeho dělovky tentokrát padaly většinou do hřiště a i přes problémy ve druhé sadě Bočka porazil.

 

Za srovnaného stavu znovu úřadovala Štolkova formace, která si tentokrát proti Tůmovi a spol. počínala výborně a téměř bez chyb. Souboj obrů Sachla a Rychlého na síti od úvodu vyzníval pro zelenobílé, pak ale přišel naprostý black out – čtyři zkažené útoky v řadě a ztracený první set. Po dobře zvládnutém druhém setu se v tiebreaku přiklonilo štěstí na stranu domácích. Kupský a Sachl vyškrábli dva téměř ztracené míče, které přistály těsně za sítí na straně Zruče.

 

Zručští ale nepovolili Pražanům jít ten den ani jednou do vedení. Postarali se o to stoprocentní Štolka se Stehlíkem, kteří si udrželi neporazitelnost výborným výkonem proti Sachlovi s Tůmou. Poslední dvojka vždy bývá především soubojem nervů a v úvodu byl domácí Kaplan o poznání jistější než na druhé straně Knapp. Až důrazná promluva při oddechovém času zručským pomohla a utkání se začalo otáčet. Celý nedělní zápas vyvrcholil jediným rozhodujícím míčem. Zruči vyšla domluvená obrana a Knapp vybral míč k síti, kde Rychlý musel útočit svou slabší pravačkou. Úder trefil slušně a míč dopadl k zadní lajně. Rozhodčí šli zkontrolovat stopu a odpískali, asi správně, těsný aut, zisk bodu pro domácí a celkovou remízu 5:5. I přes smolně prohrané třetí sety Rychlý s Knappem konečně dokázali, že se umí o vítězství poprat!