Nohejbalisté Zruče přepisují dějiny, sen se stává realitou

20.03.2012 12:40

 

Před osmi lety sen, nyní realita. Jak tvrdá bude, ukážou následující měsíce. Nohejbalisté AC Zruč-Senec se po osmi letech svého učinkování ve zdejším areálu dočkali. Zahrají si nejlepší nohejbalovou soutěž na Světě, extraligu.

 Vše začalo po skončené sezoně 2003 ve 3. nejvyšší soutěži - 2. lize. Tým tehdy skončil třetí. Nevyhovující zázemí v Plzni poslalo mužstvo do nově vzniklého areálu ve Zruči, kde hráči našli skutečný domov. 1. velký triumf tým slavil v sezoně 2005. To postoupil do 1. ligy, ve které setrval dvě sezony. V sezoně 2007 tým kosí zranění opor a po nešťastné baráži opouští vody 1. ligy. Ty opět rozvíří v roce 2010, kde končí na 5. místě. V loňské sezoně však spanilá jízda 1. ligou posílá tým do Extraligy, která již  klepe na dveře.

 Nejvyšší nohejbalová soutěž odstartuje v sobotu 7.4. Bomba vybuchne hned v 1. kole. Nováček soutěže AC Zruč-Senec totiž hostí aktuálně nejlepší tým extraligy z brněnských Modřic. I následující los nebyl pro zručské milosrdný. O týden později zajíždějí k derby s K. Vary ( 2. v loňské sezoně). Ve 3. kole se potom ve Zruči představí bronzový tým uplynulé sezony Čelákovice. 4. kolo posílá naše hráče do Benešova, k souboji s místním gigantem ze Šacungu. V 5. a 6. kole následují souboje se stabilními extraligovými týmy – Žatcem a Čakovice Praha. První polovinu základní části uzavře souboj se Vsetínem, který reprezentují nejlepší slovenští hráči, mistři Světa i Evropy.

 Tým ze Zruče bude v soutěži patřit k těm mladším a nejméně zkušeným. Opravdové extraligové sezony zaznamenaly jen legendární Zdeněk Holub ( stále doléčující zranění), či hrající trenér Václav Hána. Ostatní mladší hráči veliký křest Extraligou teprve očekávají. Chloubou dnes již extraligového týmu může být místní areál, který splňuje extraligové parametry a těší se na naše extraligové fandy, na které budou hráči Zruče rovněž hodně spoléhat. Novinkou při mistrovských zápasech v nejlepší soutěži je ozvučení a moderování utkání, stejně tak i prodej permanentních vstupenek na základní část a soutěž o zajímavé ceny, včetně tradiční tomboly.

 Ze současného kádru pamatují tažení Zruče na ligové scéně za celou dobu jen Hána, Holub a Vaňourek. Posledně jmenovaný dodal: „To co byl před lety sen, je teď realita. Mladý tým nemá co ztratit. Těšíme se. Pro celou obec to bude patrně největší sportovní událost za poslední léta. Dostali jsme se do skupiny nejlepších týmů, což se každému nepodaří. Přirovnal bych to k Viktorii Plzeň ve fotbalové Lize mistrů. Do Zruče budou jezdit nejlepší hráči od nás i ze Slovenska.  Téměř každý tým má svoji hvězdu, svého Messiho.V základní části se chceme aklimatizovat a získat zkušenosti. Rozhodovat se bude v září a říjnu. Doufám, že nejlepší prvoligový fandové o sobě dají vědět i v Extralize.“ zve do ochozů Tomáš Vaňourek.

 

Představení týmů nohejbalové Extraligy:

 

TJ Sokol SDS Exmost Modřice: 7x vítěz extraligy, 1x vítěz PMEZ, 3x vítěz poháru ČNS

Hvězdy týmu: Gulda, Bubniak, Kopp, Pelikán, Mrákava

 

SK Šacung VHS Benešov 1947: 1x vítěz extraligy, pravidelně stupně vítězů

Hvězdy týmu: Kalas, Ešner, Stejskal, Holub, Řehák, Doubrava

 

SK Liapor Witte K.Vary: několikanásobný vítěz Extraligy, úspěchy na domácí i extraligové scéně. Společně s Modřicemi nejúspěšnější tým.

Hvězdy týmu:Veselý, Kubín, Vanke, Dvořák, Bláha, Kokštein, Chytra

 

TJ Avia Čakovice: stálý účastník Extraligy

Hvězdy týmu: bratři Suchý, Cibulka, Petřina

 

SK nohejbal Žatec: stálý účastník Extraligy

Hvězdy týmu: Dráždil, Pecina, O.Vít, P. Vít, Jan Tirpák, Josef Tirpák

 

NK Climax Vsetín: působí 2. rokem v Extralize, klub, který reprezentují nejlepší hráči Slovenska

Hvězdy týmu: Perun, Novosad, Brutovský

 

NK Čelákovice: největší úspěch je 3. místo v loňské sezoně

Hvězdy týmu: Spilka, Plachý, Kolenský

(Autor článku VAN)