1.kolo NK Janovice - AC Zruč-Senec 5:5

16.04.2014 15:33

Derby nakonec bez vítěze

Úvodní prvoligové kolo přineslo tradičně vypjaté západočeské derby mezi Zručí-Sencem a Janovicemi. Zatímco v minulé sezoně vstupovali zelenobílí do těchto soubojů jako favorit a svou roli nadvakrát potvrdili, letošní posílený tým domácích Janovic má daleko vyšší cíle a proto se dal očekávat naprosto vyrovnaný souboj.
Zruč nastoupila poprvé pod vedením nového kouče Ládi Nového, který oproti loňsku výrazně pozměnil sestavy dvojic. Začátek utkání však obě hostující sestavy nezastihl v nejlepší formě. V prvním utkání se netradičně setkaly silnější dvojice obou týmů. Petr Stehlík se Štolkou v obou setech kontrolovali hru a vedli až do svých osmi bodů. Bohužel v první i druhé sadě přisly za tohoto kritického stavu laciné chyby na útoku a Macura s Turkem si koncovky setů zkušeně pohlídali. Podobně si vedla další nově složená zručská dvojice Urban, Pavel Stehlík. V prvním setu se dařilo chytat soupeřův útok a až do stavu 8:6 to vypadalo nadějne. Pak ovšem přislo několik nedůrazných útoků a soupeř tvrdě trestal. Pod tíhou takto ztraceného setu se hra hostů naprosto rozsypala a nepomohlo ani střídání, při kterém si odbyl premiéru nadějný dorostenec Jiří Knapp.
Drtivý nástup domácích zbrzdila Štolkova formace s Petrem Stehlíkem a Voldřichem. Macurova trojice vzdorovala statečně tři sety, ale rozhodující chvíle patřily Zruči. Po prvním hladce vyhraném setu přišel nepochopitelný výpadek, když jsme se nedokázali prosadit přes slabý blok dorostence Cibulky. Naštěstí ve zkrácené sadě jsme měli mírně navrch a snížili na rozdíl jednoho bodu. Další utkání trojic bylo jasnou záležitostí domácích, neboť přes novou dvoumetrovou posilu Janovic Nepodala se v útoku ani v obraně nedokázala naše sestava vůbec prosadit.
Střední pasáž utkání však dlouhodbě patří mezi naše nejsilnější stránky. Nejprve známá nenápadně hrající dvojice Boček, Smola v pohodě porazila nezkušenou domácí třetí dvojku. Poté po velkém boji srovnal kapitán Milan Smola, když ve třetí sadě udržel pevnější nervy než janovický tahoun Macura.
Za stavu 3:3 nastoupila staronová trojice Urban, Vaňourek, Pavel Stehlík a převážila misky vah na zručskou stranu. Utkání došlo až do třetího setu, kde se nám dařilo využívat domácí slabší blok a neomylným útokem jsme vydřeli další zápasový bod. Janovičtí byli viditelně psychicky nalomeni obratem utkání a Štolkova formace vlítla na Nepodalu skvadru jako uragán. Jak se ale ukázalo, uragán dlouho nevydržel. Po naprosto suveréní první sadě opět přišel totální výpadek a domácí dokonce vedli 6:0 a 9:2. Pak si zelenobílí opět vzpoměli na svůj skvělý výkon z prvního setu a šňůrou sedmi bodů udělali z druhé sady drama. To však odmítl nekompromisní smečí na čáru Bohatý. A výkon jako den a noc pokračoval. Vstup do rozhodujícího dějství se vůbec nepodařil a Nepodalova trojice celkem v poklidu zvítězila.
Slabý výkon dvojice Urban, Pavel Stehlík pokračoval i v předposledním utkání dne. Nedůrazný útok Jirky Urbana domácí v pohodě sbírali a snadno zvítězili. Bod pro Zruč-Senec a spravedlivou remízu přinesla závěrečná dvojice, kde si stejně snadno poradili Štolka a Petr Stehlík s Nepodalem a Bohatým.
Na první kolo poměrně pohledné utkání plné zvratů tak skončilo remízou, se kterou byli asi nakonec spokojenější hráči AC Zruč-Senec. Bod z horké půdy v Janovicích má určitě svou cenu. (napsal PaS)

 

Zápas zhodnotil vedoucí Zruče Tomáš Vaňourek :

„Utkání skončilo zaslouženou remízou. Začátek zápasu byl poznamenán seznamováním našeho družstva s venkovním hřištěm, jelikož jsme doposud trénovali v hale. Naopak nám vyšla střední pasáž, kde jsme srovnali a následující trojice dokonce otočila skore na naší stranu. Tentokrát to byli domácí, kteří se dotáhli a do posledního zápasu šli s vedením 5:4.

O zaslouženou remízu se postarala dvojice Štolka, Petr Stehlík, která zcela ovládla poslední zápas dvojic. O vyrovnanosti utkání svědčí i celkové skore míčů 190:193. Bezproblémové utkání odřídila dvojice rozhodčích Barák, Kastner."

 

Vedoucí Janovic VLADIMÍR KASÍK: „."                                         

 

Vývoj utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:4, 5:4, 5:5

 

Turek, Macura - Štolka, Stehlík Pe. 2:0
Nepodal, Bohatý - Urban, Stehlík Pa. 2:0
Macura, Turek, Vyskot (Cibulka) - Štolka, Voldřich, Stehlík Pe. 0:2
Nepodal, Bohatý, Nedelkov - Urban, Smola, Vaňourek (Stehlík Pa., Boček) 2:0
Cibulka, Vyskot (Nedelkov) - Smola, Boček 0:2
Macura - Smola 1:2
Macura, Turek, Cibulka (Vyskot) - Urban, Stehlík Pa., Vaňourek (Smola) 1:2

Nepodal, Bohatý, Nedelkov - Štolka, Stehlík Pe., Voldřich 2:1
Macura, Turek - Urban, Stehlík Pa. 2:0
Nepodal, Bohatý - Štolka, Stehlík Pe. 0:2