Letošní sezóna s pohledu kapitána Zruče Milana Smoly

20.10.2011 14:00

 

1)       Skončila letošní sezona, můžeš ji zhodnotit?

   Jedním slovem nezapomenutelná. Snem skoro každého sportovce je vyhrát co nejvyšší dlouhodobou soutěž. Nám se letos podařilo vyhrát jak základní část, tak play-off 1.ligy nohejbalu. Sice bez poháru, ale cenou nám byl postup do extraligy. Mnoho lidí z nohejbalového okolí nás předem odrazuje a věští jen prohry a rychlý pád zpět. To si samozřejmě uvědomujeme a nelze než souhlasit, že nás to pravděpodobně postihne, ale...přirovnal bych to k situaci plzeňské Viktorky. Po jejich postupu do ligy mistrů bylo všem, i jim, více než jasné, že s Barcelonou nemají žádnou šanci, s AC Milán velmi malou a jen s Borisovem se možná poperou o třetí místo. Ale každý z nás fandil, prožíval a doufal v postup a o tu šanci si v lize mistrů zahrát. Stejně tak pro nás (a pro naše fanoušky vidět) bude výjimečné zahrát si a poměřit proti všem hvězdám extraligy, reprezentantům a de facto světovým mistrům. 

 

2)      Bylo těžší vyhrát základní část, nebo ovládnout play-off?

  Podle mého názoru bylo těžší vyhrát play-off. V základní části jsme si stanovili jako úspěch postup do play-off, to znamená umístit se do 4.místa. Navíc, když jsme hned první domácí zápas jasně prohráli se Startem, nikdo, ani my sami jsme od sebe vítězství neočekávali. Nakonec i díky vyrovnanosti prvních tří týmů jsme základní část vyhráli. To však mělo právě za následek, že se naše cíle změnily a najednou jsme si uvědomili, že jsme favorit na celkové vítězství. Když k tomu přidáme, že v play-off si na rozdíl od základní části nemůžete dovolit zaváhat více než jednou, je mnohem těžší potvrdit prognózy a ustát tlak. To se právě projevilo v třetím rozhodujícím utkání semifinále s Bělou, a jsem velmi hrdý na celý tým, že jsme i přes nepříznivý vývoj utkání nakonec zápas zvládli.

 

3)       Který moment byl pro tým v sezoně nejtěžší?

  Tak pochopitelně nejvíce úzko mi bylo, když jsme s Jirkou Urbanem nastupovali ve zmíněném utkání do poslední dvojky za stavu 4:4. Po prohře naší první dvojice jsme celý tým byli hodně dole, naopak soupeře to viditelně povzbudilo. Jasně jsme prohráli první set a ani ve druhém to s námi nevypadalo dobře. Celou dobu jsme dotahovali, a když za stavu 8:7 pro Bělou Jirka neproměnil a hosté měli nabito, myslím, že celý náš tým už moc nevěřil. V tu chvíli se ukázala celá krása sportu a nohejbalu, že rozhodnuto je až při desátém bodu.

 

4)       Které zápasy bys v sezoně vyzdvihl a které týmu naopak nesedly?

   Vyložené špatný zápas jsme hráli v Přerově a takový hloupý zápas byla remíza ve Ždáru. Vyzdvihnul bych naopak všechny čtyři vítězné zápasy v play-off. Hrát zápas o všechno před stovkou fanoušků, to jsou přeci ty nej okamžiky, pro které tenhle krásný sport děláme. A když jsme navíc všechny zápasy dokázali zvládnout, o to víc je to cennější. Úplně nejvíce nám pak herně sednul první finálový zápas doma proti Startu (5:1).

 

 

5)      Dá se letošní sezona zopakovat, nebo byla jedinečná?

    Bylo by velmi alibistické říkat, že nikoli.....Samozřejmě si uvědomuji, že taková sezóna už se podařit nemusí, ale můžu za všechny slíbit, že se určitě budeme snažit. Jen si musíme přiznat, že v příštím extraligovém roce to pravděpodobně nebude:-)

 

6)       Je něco, co Tě zaujalo na týmu?

  Jednoznačně jejich kapitán:-) Ne vážně, mě nejvíce potěšila soudržnost týmu a skvělá tréninková morálka a disciplína. Téměř stoprocentní účast na trénincích je v nohejbalu ne úplně běžným jevem. Společné týmové akce jako Nohejbalový ples,  tematické akce "S nohejbalem za fotbalem", "S nohejbalem napříč pivovarem" a " S nohejbalem za titulem" jen dokreslují pohodu a dobrou partu, která je základ k výborným výsledkům.

 

7)       Začíná zimní příprava, jak bude, pro teď již extraligový tým vypadat?

   Zatím nám začal spíše zimní spánek.....Po dlouhé a psychicky náročné sezóně se věnujeme hlavně odpočinku a užíváme si euforické pocity po postupu. Celkové ukončení roku 2011 nás čeká na výroční schůzi - letos obligátně nazvanou " Velký galavečer zručského nohejbalu".

Skutečná zimní příprava začne jako každoročně později halovými tréninky a účastí na neoficiálních turnajích. Od ledna se pak začneme intenzivně připravovat na naši první extraligovou sezónu.