FINÁLE 1. LIGY: AC Zruč-Senec 2004 - SK NOHEJBAL Žatec 4:5

15.10.2015 09:07

Souboj o extraligovou příslušnost nabídl nohejbal vysoké úrovně, a přestože z něj nakonec odešli poraženi, domácí hráči AC Zruče-Sence odešli se vztyčenými hlavami. Že se bude opět hrát vyrovnaný zápas a každý míč může být klíčový, ukázal hned první duel.

Před více než stovkou skvělých diváků se rozjela bitva od prvního hvízdnutí rozhodčích. Pavel Stehlík se Štolkou vyzvali jednu z nejlepších dvojic v republice – bratry Ondru a Petra Víty. Od začátku měli domácí navrch a první zádrhel přišel až v půlce druhé sady, když Petr Vít přesným smečovaným servisem dostal Žatec poprvé do vedení. Zkušení hosté pak za stavu 9:9 proměnili a následoval set třetí. Na koně se opět rychle dostali zelenobílí a při posledním míči zápasu měli nabito. Dokonce dvakrát. Kraťas Pavla Stehlíka za blok skvěle vystihl Ondřej Vít, ale sám technickým míčem také nerozhodl. Pavel Stehlík však ani napodruhé nepřekonal soupeřovu defenzívu a Ondřej Vít se napodruhé nemýlil. Do zkrácené sady poté dospěl i druhý mač. Petr Stehlík se Smolou si vybrali ve druhé sadě slabší chvilku, ale ve třetí potvrdili svou slušnou formu z posledních zápasů a Pecinu s Dráždilem udolali.

Za vyrovnaného stavu pokračovalo krásné a dramatické představení. Štolkova trojice začala suverénně a sestavu kolem Ondřeje Víta jasně přehrávala. Soupeř ale zbraně nesložil. Ještě ne zcela zdravý Pecina vzal odpovědnost na sebe a začal svým důrazným útokem dělat obraně Zruče velké potíže. Drama opět vyvrcholilo ve třetím setu a posledním možným míčem. Veledůležitý moment domácí ustáli a Zruč opět vedla. Zápas číslo čtyři přinesl jak jinak než třísetovou řež. V první sadě nechybující Kliment a bratři Stehlíkové v té druhé polevili a Petr Vít své spoluhráče dotlačil do tiebreaku. V ní se dlouho nemohli prosadit útočící hráči proti skvělým obranám, ale na straně zručských došlo k osudovým chybám. Po jednom zkaženém útoku si připsali všichni smečaři, kteří se na útoku protočili, a výsledkem tak byla těsná a krutá porážka.

Za stavu 2:2 to vypadalo na velký maraton, ale Ondřej Vít tentokrát nedal Smolovi šanci a vyhrál v prvním dvousetovém duelu.  Kapitán Smola i ze začátku první odvetné trojice vypadal, že nemá svůj den. Obranná hra tria vedeného Petrem Vítem se soustředila výhradně na Štolku a taktika dlouho vycházela. V koncovce druhé sady přišel díky výborným zákrokům Bočka v poli a zdařilým Štolkovým blokům vytoužený zvrat. Znovu rozhodl tiebreak a znovu poslední míč. A Štolka a spol. znovu vítězně zvedli ruce, neboť Petr Vít zakončil dlouhou rozhodující výměnu těsným autem. Za srovnaného stavu perfektně začala trojice bratří Stehlíků proti Pecinovi s Ondrou Vítem a Zlatohlávkem, jenže za stavu 8:4 nastal nečekaný zlom. Petr Stehlík si při zákroku v poli poranil lýtko a jeho spolehlivý útok se najednou vytratil. Soupeř vycítil šanci a především Pecina hrál, jako kdyby žádné vážné zranění neprodělal. Po otočení téměř ztraceného setu se hra zručské sestavy sesypala, a když pro zranění odstoupil Petr Stehlík, nebylo dále, co řešit.

Naději ještě vykřesali Štolka a Pavel Stehlík, kteří si bez problémů poradili s Pecinou a Dráždilem. Utkání měla rozhodnout poslední dvojice a před Petrem Stehlíkem, který hrál se sebezapřením, a Milanem Smolou, kterému nevyšel zápas tak, jak jsme u něj zvyklí, stál přetěžký úkol – bratři Vítové. Potvrdily se bohužel papírové předpoklady a zelenobílí nedokázali klást větší odpor.

Přes porážku ve finálovém klání můžeme být s naším výkonem i celou sezónou spokojeni. Na hřišti jsme nechali všechno a početnému publiku snad dopřáli krásný nohejbalový zážitek. Je možné, že v zimní pauze v našem kádru dojde k výrazným změnám, tak jsme sami zvědavi, v jakém složení nastoupíme v nové sezóně. Hlavně ale doufáme, že naši úžasní fandové u toho budou s námi!


FINÁLE 1. LIGY: AC Zruč-Senec 2004 – SK NOHEJBAL Žatec 4:5 (0:1, 2:1, 2:3, 3:3, 3:4, 4:4)

Štolka, Stehlík Pa. – Vít O., Vít P. 1:2

Smola, Stehlík Pe. – Sýs, Dráždil (Pecina) 2:1

Štolka, Smola, Boček – Vít O., Zlatohlávek, Brehm (Pecina) 2:1

Stehlík Pe., Stehlík Pa., Kliment (Rychlý) – Vít P., Sýs, Dráždil 1:2

Smola – Vít O. 0:2

Štolka, Smola, Boček – Vít P., Sýs, Dráždil 2:1

Stehlík Pe., Stehlík Pa., Kliment (Rychlý) – Vít O., Zlatohlávek, Pecina 0:2

Štolka, Stehlík Pa. – Sýs, Dráždil (Pecina) 2:0

Smola, Stehlík Pe. – Vít O., Vít P. 0:2