V sobotu slavil jen ženich Vaňourek, AC Zruč-Senec – Semily 2:6

04.04.2009 14:00

 

První zápas nové sezóny 2.ligy hráli nohejbalisté Zruče již tuto sobotu 4.4. Tento brzký termín prvního zápasu měl dva důležité dopady na utkání. Za prvé se utkání odehrálo v hale, venkovní hřiště bohužel ještě nebylo připraveno, což domácí samozřejmě připravilo o větší diváckou podporu. Dalším důležitým momentem byl fakt, že náš mladý nahrávač Tomáš Vaňourek neodhadnul tak brzký začátek a na tuto sobotu si naplánoval svatbu. Bohužel pro nás si za svědka vybral Zdeňka Holuba, oba hráči základní sestavy nám tak citelně chyběli. Dle kuloárních informací vše proběhlo v pořádku a Tomáš je „šťastně“ spoután do manželského chomoutu. Gratulujeme!!!

 

V prvním utkání dvojic nastoupili za hosty Holata s Procházkou. Za domácí Zruč to byla dvojice „navrátilců“. Venca Hána se vrátil do áčka po ročním odpočinkovém působení v B týmu, Milan Smola pak po nucené roční pauze po zranění kolene. Oba sety měli stejný průběh, domácí měli stále o bod navrch a v koncovkách setů rozhodli o vítězství dvakrát 10:7.

Do druhého utkání dvojic nastoupili za Zruč Jirkové Peterka a Urban. Loňské milé překvapení a nejlepší dvojice domácích však letos zatím působí těžkopádným dojmem. Jirka Urban se nemůže dostat do loňské formy a Jirka Peterka má tréninkové manko díky studijním povinnostem v Praze. Začátek byl zase velice opatrný, kde nejvíce chyb se dělalo v příjmu a  následné rozehrávce. První set vyhráli hosté v poměru 10:8, druhý set dvojice hostí Mauermann a Kaplan vyhrála těsně 10:9. Takže stav se srovnal na 1:1.

 

 

Sestavy trojic domácí Zruče museli být změněny s ohledem na absenci dvou „svatebčanů“ . Třetí absence, tentokrát zdravotní, druhého nahrávače Honzy Kovandy přiměla k povolování tří fluktuantů z B týmu: ještě vloni druholigového zkušeného Aleše Škudrny, dorostence Kuby Bočka a Jaroslava Smolu.

První trojice domácích Michal Rychlý, Milan Smola a Aleš Škudrna(střídal Peterka) začala toto utkání velice dobře, první set vyhrála přesvědčivě díky lepšímu útoku. Trojka Semil Procházka, Mauermann a Šaroun však nesložila zbraně, příkladnou bojovností a lepší hrou v poli otočila průběh utkání a po setech 10:7 a 10:9 zvítězila v tomto, jak se nakonec ukázalo rozhodujícím střetnutí. Druhá trojice Zruče Venca Hána, Jirka Urban a Jaroslav Smola tak nastupovala  s vědomím nutnosti zvítězit a to ji trošku svázalo nohy.Jejich začátek byl tragický, trojice hostí Kaplan, Dvořáček a Řípa záhy vedla 5:0, nahrávače Smolu střídal Kuba Boček, bohužel to na zvrat nestačilo. Vedoucí Semil Radim Holata k tomu dodává: „Do této trojice z pohledu hostů vždy vkládáme naděje. Potvrdila se výborná obrana, nadprůměrné  podání a v současné době velký hráčský tahoun oddílu J. Řípa nezklamal. Odvedl svoji práci velice precizně a Semiláci vyhráli v poměru 10:6, 10:8. Stav utkání 1:3.

 

Ve vložené dvojici pro ti sobě nastoupili domácí Škudrna a Rychlý, za hosty zkušení Řípa a Dvořáček. Velké problémy dělalo hráčům podání v hale, zejména domácímu Rychlému. Příjem nebyl ideální, následná nahrávka byla složitá a zakončení nebylo efektivní jak na jedné, tak na druhé straně. Domácím se podařilo první set zvítězit v poměru 10:7. Ve druhém a třetím setu Semilách obrátili výsledek ve svůj prospěch v poměru 10:7, 10:8.

To už byl stav pro hostující celek velice příjemný  4:1    

 

Poslední šancí na zvrat utkání byl pro domácí zápas v singlu. Proti semilskému Řípovi nastoupil Milan Smola. „ Od 6.října 2007, kdy jsem si při utkání singlu těžce zranil koleno, jsem ho nehrál, ale věřím si“ dodal. Jak jsme se již kolikrát přesvědčili, jen věřit si vždycky nestačí. „ Začátek byl jednoznačný pro J.Řípu, který vyhrál první set 10:4, ve druhém setu se Smola chytil, zlepšil podání a jednoznačně smetl z kurtu semilského borce 10:2, což mělo určitě i velký vliv na třetí set, kdy hosté už nestačili ani změnou taktiky zvrátit nevyhnutelný konec singlu, v poměru 10:7 pro domácí“, hodnotil singl vedoucí semilských Holata.

 

Za stavu 2:4 domácí cítili malou šanci na zvrat a upínali se k utkání otočených trojic.

Domácí trojice Rychlý, Smola M. a Škudrna hráli jako přes kopírák. Opět vyhráli první set, kdy byli pestřejší a důraznější v útoku, bohužel nedokázali udržet výkonnost, udělali několik malých chybiček, semilská trojice Dvořáček, Kaplan, Říha opět předčila domácí v bojovnosti, v lepší mezihře a přidala kousíček toho štěstíčka a po setech 9:10,10:8 a 10:7 zvýšila na 5:2 a víceméně zlomila odpor domácích. Poslední zápas 2.trojic proběhl už ze strany domácích docela v útlumu a podlehli hostům v poměru 10:7, 10:7. Tím skončilo toto utkání 6:2 z pohledu hostů.

 

Za hosty se k utkání vyjádřil vedoucí Radim Holata: „Objektivně musím přiznat, že výsledek nenaznačuje průběhu tohoto utkání. Nohejbalového umu v tomto zápasu tolik vidět nebylo, nic méně vše převyšovala bojovnost obou týmů a touha po vítězství. Jednoznačně nejlepším hráčem celého utkání byl pro mne Smola M. Velká škoda pro domácí, že se nemohlo odehrát utkání venku v areálu na antukových kurtech, kde by měly velkou podporu diváků.

Rozhodčí pískali v rámci svých možností, kde v tělocvičně to není nikdy jednoduché.“

 

Trenéra domácích Václava Hánu se nám podařilo oslovit až večer dlouho po utkání, kdy na něm stále však byli patrné známky velkého smutku a rozčarování jednak s výsledkem, ale ještě více s předvedenou hrou a bojovností domácích.“ V dnešním zápase se bohužel ukázalo velké  tréninkové mamko našich hráčů, hlavně těch mladších. Myslí si, že když hrají 2.ligu(dříve dokonce rok 1.ligu) druhým čí třetím rokem, že to půjde samo bez tréninku a bez bojovnosti“ hořce poznamenal Hána a dodává:“ na zkušených hráčích Semil bylo patrná velká bojovnost a obětavost, na rozdíl od nás také mnohem lepší mezihra a pole.“ Trenér Hána se také vyjadřuje k cílům a očekáváním letošní sezóny:“ S ohledem na dnešní utkání a náš výkon budeme bojovat v druhé  polovině tabulky a naším cílem bude udržení 2.ligy“ trpce oznamuje.

 

Přihlíželo cca 15 diváků. K výkonu rozhodčích Gaigera a Karlovce přesně pasuje výrok hostujícího hráče po jednom ze sporných balonů: „ Oni opravdu pískají, co vidí. Bohužel toho moc nevidí.“

Další zápas čeká na tým Zruče tuto sobotu 11.4 od 14:00 v Horažďovicích. „Sestava proti Horažďovicím bude naprosto odlišná, zůstane pravděpodobně jen dvojice Peterka, Urban, jinak všechny formace doznají změn. Do sestavy se určitě dostanou novomanžel Vaňourek a svědek Holub. Přeji si hlavně lepší výkon i přístup celého týmu“  nastiňuje trenér Hána.

 

Průběh zápasu: 1:0, 1:4, 2:4, 2:6

Smola M., Hána – Holata, Procházka   2:0 (10:7, 10:7)

Urban, Peterka – Kaplan, Mauermann   1:2  (8:10,9:10)

Rychlý, Škudrna, Smola M.(Peterka) – Procházka, Mauermann, Šaroun  1:2 (10:6, 7:10, 9:10)

Smola J., Hána, Urban(Boček) – Dvořáček, Kaplan, Řípa   0:2 (6:10, 8:10)

Škudrna, Rychlý – Dvořáček, Řípa   1:2 (10:7, 7:10, 8:10)

Smola M. – Řípa   2:1 (4:10,10:2, 10:7)

Rychlý, Škudrna, Smola M.(Peterka) – Dvořáček, Kaplan, Řípa   1:2 (10:9, 8:10, 7:10)

Boček, Hána, Urban – Procházka, Mauermann, Šaroun  0:2 (7:10, 7:10)