2.kolo AC Zruč-Senec – SK Start Praha 6:2

16.04.2014 15:34

Ne zcela přesvědčivá výhra nad nováčkem

 

O víkendu proběhlo 2. kolo nohejbalové 1. ligy a zručští fanoušci měli poprvé v této sezóně možnost vidět své mužstvo v mistrovském utkání. Není to tedy docela pravda, protože věrná skupina fandů za námi dorazila i k prvnímu zápasu do Janovic, za což jim patří velký dík. Domácí premiéru však při slunečném sobotním odpoledni obstaral jeden ze tří prvoligových týmů z hlavního města - SK Start Praha.

Nováček druhé nejvyšší soutěže vstoupil do utkání s papírovým favoritem až nečekaně dobře. Nutno však říci, že naše zahajovací sestava Štolka s Petrem Stehlíkem jim práci značně usnadnila. Nepřesvědčivý výkon z první sady ještě stačil na nejtěsnější vítězství, ovšem v druhé a třetí přišlo velké množství nevynucených chyb a první bod Pražanům lacino spadl do klína. S nepříjemným úvodem se musela vypořádat naše druhá dvojice Urban - Pavel Stehlík. Až do poloviny druhého setu to však rozhodně na nějaké vzepjetí nevypadalo. Nervozita naštěstí domácí barvy opustila a po několika dobrých zákrocích v poli dokázali zvrátit průběh utkání na svou stranu. 
Bylo srovnáno a na hřiště nastupovala elitní domácí formace Štolka, Voldřich, Petr Stehlík. Hostující Novákova trojice sice v úvodu obou setů vzdorovala, kvalita zručských se ovšem musela projevit. Zruč tedy poprvé vedla. Hned v dalším souboji ovšem trojkový tahoun Startu Sachl a jeho trojice srovnali skóre. Za zelenobílé nastoupili Urban, Vaňourek a Pavel Stehlík. Poslední jmenovaný přes mírnou zdravotní indispozici nastoupil na vlastní přání na smeči, ovšem nevýrazným útokem soupeře příliš nepotrápil. Do druhého setu nastoupili domácí v pozměněné sestavě, když Urbana s Vaňourkem nahradili Smola a naše nová posila Láďa Kliment. Střídání se vydařilo. Zlepšením v obraně i v útoku jsme si vynutili třetí set. Boj o každý míč pokračoval až do stavu 9:9, kdy se nám podařilo chytit Sachlův útok. Bohužel do té doby velmi dobře smečující Kliment poslední úder poslal do sítě.
Znovu nerozhodný stav dával hostům stále naději na překvapení. Ovšem od pátého utkání už tempo hry udávala Zruč. K trháku nejprve zavelel kapitán Smola s novou akvizicí Klimentem ve třetí dvojici. Kliment pokračoval v povedené premiéře a neomylně proměňoval svůj útok a v pohodě si dokráčel pro první zápasový bod ve zručském dresu. Ve výborném výkonu pokračoval Milan Smola v singlu. Klesal se sice rval o každý balon, ale v koncovce se vždy projevili zkušenosti domácího kapitána.
Setkání silnějších trojic obou mužstev slibovalo vyrovnanou podívanou a souboj ranařů Štolky se Sachlem. V úvodní sadě však na hřišti kralovalo jedno mužstvo, Zruč-Senec.

Avšak stejně jako minulý týden v Janovicích, i tentokrát přišlo nepochopitelné selhání. Druhý set jakoby nastoupila jiná trojice, nic se nedařilo, vázla souhra a výsledkem byla drtivá prohra 10:3. Štolkova formace si v obrovských výkyvech vyloženě libuje, neboť tie-break opět ovládla nekompromisním útokem a bezchybnou obranou. Takové výpadky koncentrace nás však mohou ve vyrovnanějších zápasech stát důležité body. Po prohře svého lídra a při stavu 2:5 už Pražané nekladli příliš velký odpor. Trojice Smola, Kliment, Pavel Stehlík ukončila utkání ve dvou setech.
S výsledkem pochopitelně panuje spokojenost, ovšem předvedená hra měla k ideálu ještě hodně daleko. Především výkony úvodních dvojic jsou pro nás varováním. Zatímco minulý rok jsme téměř všechna utkání začínali vedením 2:0, letos nechybělo mnoho a mohli jsme dvakrát 0:2 prohrávat my. A to nás silnější týmy teprve čekají.... (napsal PaS)

 

Vedoucí Zruče TOMÁŠ VAŇOUREK: „Se dvěma body jsme spokojeni. Utkání zlomila střední pasáž, kde jsme soupeři odskočili na 4:2 a toto vedení potvrdili v následujících zápasech trojic. Za týden nás čeká těžký dvojzápas Modřice, Žďár nad Sázavou. Měli bychom být kompletní.“

 

Trenér Startu Praha MIROSLAV SACHL: „Náš výkon neměl ligové parametry a domácím jsme zisk dvou bodů výrazně ulehčili. Měl jsem pocit, že většina našeho týmu hraje se zataženou ruční brzdou. Pozitivní na dnešním utkání bylo velmi hezké prostředí areálu domácích a pak už snad jen to, že náš výkon se od nynějška může pouze zlepšovat. Nejlepším hráčem Zruče byl Štolka. Z našeho týmu bohužel nemohu nikoho pochválit, neboť všichni zahráli pod svoje možnosti.“

 

Vývoj utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 6:2

 

Štolka, Stehlík Pe. - Tůma, Klesal 1:2
Urban, Stehlík Pa. - Novák, Kupský 2:1
Štolka, Voldřich, Stehlík Pe. - Novák, Chotovinský, Hvězda (Tůma) 2:0

Urban, Stehlík Pa., Vaňourek (Smola, Kliment) - Sachl, Kupský, Klesal 1:2
Smola, Kliment - Sachl, Hvězda  2:0
Smola - Klesal  2:0
Štolka, Voldřich, Stehlík Pe. - Sachl, Kupský, Klesal   2:1
Smola, Kliment, Stehlík Pa. - Novák, Chotovinský, Hvězda (Tůma)  2:0