9. kolo / I. Liga Start Praha - AC Zruč-Senec 6:4

17.06.2014 16:38

Boj v úmorném vedru a nakonec Zruč bez bodu

 

Dramatický duel dvou aspirantů na postup do play off se odehrál v krásném areálu na Střeleckém ostrově v Praze. Teplota se vyšplhala až přes 30 stupňů a oba týmy čekal 4,5 hodinový maraton.
V prvním utkání se stále nepodařilo nastartovat loňskou formu dvojkové sestavy Urban, Smola. Zatímco minulý rok tento tandem téměř nechyboval, letos nemůže najít herní pohodu a tak nebyl domácím příliš důstojným soupeřem. Obzvláště Kupského rotované podání v podstatě rozhodlo zápas. Rychlá odpověď přišla ze strany Zruče v podobě jednoznačné výhry Štolky a Pavla Stehlíka nad Sachlem a Tůmou. Soupeř nekladl větší odpor a stav byl vyrovnán. Nejsvětlejší okamžiky zručského týmu přicházely v zápasech trojice Smola, Vaňourek, Kliment. Od dobrého příjmu, přes jistou náhru, pestrý útok, až po výtečný blok Ládi Klimenta. Tato trojice nebyla k zastavení a skvělým výkonem připsala druhý bod na zručskou stranu.
Poté přišla možná klíčová pasáž celého utkání. Štolkova formace navázala na předcházející utkání svých spoluhráčů a v prvním setu nechytatelnými údery rozdrtila trojku vedenou Sachlem. Již poněkolikáté u této sestavy však došlo k nepochopitelnému útlumu. Opět přestal fungovat příjem a nedařila se hra na dva smečaře, která slavila v prvním setu úspěch. Když k tomu připočteme zbytečné chyby obou smečařů, nemohlo utkání dopadnout jinak než otočením ve prospěch Startu Praha. Vydřená výhra jakoby domácí nakopla a povedlo se jim otočit i celkový vývoj skóre. Nutno však říct se vší úctou k soupeři, že třetí dvojice Pražanů rozhodně k poražení byla. Boček s Klimentem však k utkání přistoupili zcela ledabyle a doufali, že se protivník porazí sám. Možná by se tak i stalo, ale nespočet zkažených lehkých útoků soupeři dodal sebevědomí. Střídající Vaňourek ještě dokázal pomoci k otočení prvního setu. V dalších dvou ovšem vždy o jediný bod zvítězili domácí. 
Velký obrat mohl dokonat v singlu Klesal, který také v první sadě Smolovi příliš šancí nedal. Postupem času však pražský singlista začal více chybovat a utkání se pomalu převažovalo na zručskou stranu. Milan Smola sice podal asi svůj nejhorší výkon v singlu za poslední roky, nic to však nemění na tom, že vydřel důležitý bod a srovnal na 3:3. Jako přes kopírák probíhal souboj nasazených trojic. Štolka a spol. na soupeře od začátku vlítli a přidávali jeden bod za druhým. Přišel druhý set a obligátní selhání trápící se zručské trojice. Je až neuvěřitelné, jak rozdílně mohou ti samí hráči zahrát ve dvou po sobě jdoucích sadách. Na straně soupeře se rozstřílel Tůma a hostující sestava naprosto odpadla.
Srovnání opět přinesla výborně hrající Smolova formace. Veledůležitým faktorem byl v obou vyrovnaných setech Klimentův blok, který vždy zařídil potřebné body navíc. Utkání zakončil stylovým „šlapaným kraťasem“ kapitán Milan Smola a museli rozhodnout závěrečné dvojice. V první z nich si však kalich hořkosti vypili až do dna Štolka a Pavel Stehlík. Nesoustředěnost Pavla Stehlíka stála zelenobílé první sadu. Ve druhé Stehlík chytnul rytmus na útoku a šlo se do tiebreaku. Obě dvojice si drželi svůj útok až do stavu 8:8. Po změně servisu na Štolku zakončil zručský ranař černý den tandemu Štolka, Stehlík. Nejprve zasmečoval do zámezí a pod tíhou této zbytečné chyby nedokázal přijmout tvrdý servis. 5:4 pro domácí. Alespoň bod z hlavního města mohli vybojovat zkušení Urban se Smolou. A dlouho to tak také vypadalo, protože se konečně chytnul Jirka Urban. Vyhraný první set a vedení 5:2 ve druhém naznačovalo, že utkání dospěje k zasloužené remíze. Tím spíš že Zruč opět chytla soupeřův útok a mohla odskočit ještě více. Zelenobílí však zkrátka neměli svůj den a po vlastních chybách dovolili soupeři již poněkolikáté otočit průběh zápasu. Utkání tak skončilo hořkou porážkou Zruče-Sence. (napsal PaS)

 

Trenér Startu Praha MIROSLAV SACHL: „ Dva důležité body jsme v úmorném vedru doslova vybojovali. Dařilo se nám ve dvojicích, naopak trojice musíme příště zlepšit. V dresu hostů musím ocenit výkon nestárnoucích Smoly a Voldřicha.“

 

Vedoucí Zruče TOMÁŠ VAŇOUREK: „Utkání se mi těžce hodnotí, slušela by mu remíza. Byl to maratón ve velkém vedru. Vedli jsme 2:1, měli vyhrát následující trojici a třetí dvojici a po singlu odskočit na 5:1. Nestalo se, neboť koncovky třetích setů nám nevycházely. Navíc jen jedna vyhraná dvojka z pěti pokusů, to je málo. V týdnu na nich musíme zapracovat. Tabulka je vyrovnaná, a to je pro hráče i fanoušky zajímavé. Musím pochválit oba rozhodčí. Flekač i Janík pískali dobře, je vidět, že když pískají lidé, co nohejbal hrají, většinou je to v pohodě.“

 

Vývoj utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:4, 6:4

Kupský, Novák - Urban, Smola  2:0
Sachl, Tůma (Klesal) - Stehlík Pa., Štolka  0:2
Novák, Klesal, Tůma - Kliment, Smola, Vaňourek  0:2

Sachl, Chotovinský, Kupský - Štolka, Stehlík Pa., Voldřich  2:1
Chotovinský, Pokorný - Kliment, Boček (Vaňourek)  2:1
Klesal – Smola  1:2
Novák, Klesal, Tůma - Štolka, Stehlík Pa., Voldřich  2:1
Sachl, Chotovinský, Kupský - Kliment, Smola, Vaňourek  0:2
Kupský, Novák - Stehlík Pa., Štolka  2:1
Sachl, Tůma (Klesal) - Urban, Smola  2:1