7. kolo / I. Liga AC Zruč-Senec – TJ Avia Čakovice 2:6

29.05.2014 13:39

Bez top formy na silné Čakovice nemáme

 

Po měsíci se ve zručském areálu opět hrála druhá nejvyšší mužská nohejbalová soutěž. Po třech náročných venkovních utkáních ovšem nepřijel zrovna jednoduchý soupeř. Čakovice zatím prochází soutěží suverénně a neztratili ještě ani bod. Zatímco pražský soupeř přijel v plné síle, tým domácích opět nebyl kompletní. Do sestavy se sice vrátil po zranění Pavel Stehlík, Petr Stehlík si však přivodil výron kotníku a do utkání nenastoupil.
Přesto začalo utkání lépe pro Zruč-Senec. Hrající kouč Štolka se vrátil k osvědčeným sestavám dvojic z minulých let a přineslo to ovoce. Alespoň tedy v úvodním klání, kdy právě Štolka společně s Pavlem Stehlíkem připsali první bod. Tato sestava spolu hrála naposledy na konci minulé sezony, na výkonu a sehranosti to však nebylo znát. Čakovičtí Kalous s Macurkem a střídajícím Cibulkou vzdorovali v obou setech až do posledního míče, ovšem za devítek byl Pavel Stehlík dvakrát neomylný. Další staronová sestava Urban-Smola mohla alespoň v první setu navázat na dobrý vstup do utkání proti favoritovi. Hostující Pachman nebyl na útoku nejjistější a Urban se Smolou toho dokázali využívat. Bohužel v koncovce přišlo několik zbytečných chyb na příjmu a vedení proteklo mezi prsty. Pod dojmem ztráty dobře rozjetého setu už odpor zručských zeslábl a druhá sada byla v režii Putíka s Pachmanem.
Trojky byly v minulém souboji s Čakovicemi naší silnější disciplínou, tuto sobotu byl pražský tým v královské disciplíně dominantní. Štolkova formace se poslední dobou trápí a absence Petra Stehlíka také nebyla nejlepší zprávou. Nutno však říct, že Urban ho zastoupil velmi dobře a svoji úlohu splnil. Bohužel hra naší elitní trojice stojí a padá s výkonem Míly Štolky a ten se v sobotu s formou příliš nepotkal. Bezzubý útok a dobrá hra hostů nemohla přinést jiný výsledek než snadnou výhru Čakovic. Souboj druhých trojic přinesl vyrovnanější podívanou. První set sice Čakovice těsně vyhráli, v druhém však nakupili mnoho chyb a prohrávali dokonce 7:3. Jako v minulém utkání přišlo střídání Macurka za obrovský talent českého nohejbalu – šestnáctiletého Jirku Kalouse. Jeho technická hra přinesla okamžitý účinek a obrat na 9:7. V naší trojici došlo k výměně Smoly za Pavla Stehlíka na smeči a i s trochou štěstí jsme si vynutili třetí set. Následovala vyrovnaná hra, ale také obrovský liják, který donutil aktéry k přesunu do haly. Téměř hodinová pauza Zruči neprospěla, na smeči se zasekl Pavel Stehlík a dobře hrající Kalous trestal.
Vedení 3:1 pro hosty nevěstilo nic dobrého, ovšem pomalu se rozjíždějící dvojice Kliment-Boček dokázala snížit. V úvodním setu se sice potýkala s mnoha nepřesnostmi, ovšem s postupem času jejich výkon rostl. Ve třetí sadě byl Boček téměř neomylný a přišlo zasloužené snížení na 2:3. Šestý zápas dne přinesl nádhernou podívanou. Skvělý výkon obou singlistů gradoval v koncovkách všech tří setů. Zatímco Kalous ve třetím setu výjimečně pokazil smeč, zručský kapitán Smola hrál famózně a vypracoval si vedení 9:7. Drama však pokračovalo a Kalous skvěle zaútočil. Následnou dlouho výměnu opět zakončil nekompromisním úderem. Rozhodující míč přinesl opět fantastickou výměnu. Kalous od začátku tlačil, ale Smola se skvěle bránil. Posléze přešel do protiútoku a Kalous musel přehrát dokonce hlavou přes. Vyčerpaný zručský kapitán však nedokázal poměrně snadný míč dobře zpracovat a následný útok poslal těsně do zázemí. 
Promarněný singl sebevědomí domácím nepřidal. Štolkova trojice pokračovala v zakřiknutém výkonu a velmi záhy odcházela z kurtu poražena. Malá naděje svitla ještě zelenobílým v další trojici. Opět musel rozhodnout třetí set a opět se radovali Čakovice. Vyrovnanou bitvu rozhodl ve zkrácené sadě dvěma bloky Cibulka. Dvoubodový náskok už si zkušení hosté pohlídali.
Zažíváme sice nelehkou sérii 3 porážek ve 4 utkáních. Dvakrát jsme však podlehli letošnímu suverénovi 1. ligy. Nepodléhejme tedy panice. Příští týden přijde velice důležité utkání s Janovicemi a budeme chtít znovu naplno bodovat. (napsal PaS)

 

Vedoucí Zruče TOMÁŠ VAŇOUREK: „Soupeř zaslouženě získal dva body. Celé utkání rozhodla hra trojic, ve kterých jsme vybouchli a neudělali ani jeden bod. Za stavu 2:3 mohl srovnat v zápase jednotlivců Milan Smola, bohužel neproměnil svůj mečbol a prohrál posledním možným balonem ve třetím setu. Pokud by srovnal, mohli jsme bojovat o remízu, bohužel se tak nestalo. Do příštího utkání musíme hlavně něco udělat právě s hrou našich trojic.“

 

Trenér Čakovic VLADIMÍR SIMON: „Domácí potvrdili svoji kvalitu. Velice nám ale pomohli, když ve druhé trojici z nepochopitelných důvodů vystřídali nejlepšího hráče Petra Voldřicha. I díky tomu jsme se ujali vedení 3:1. Střed utkání nám poprvé nevyšel, když třetí dvojice Tomáš Chadim a Jiří Putík podlehla ve třech setech domácí sestavě. Singl byl vyrovnaný, když domácí Smola měl výhodu haly, ale podlehl Kalousovi vlastní chybou posledním míčem ve třetím setu. Měl by tuto disciplínu přenechat mladším hráčům. Soupeři jsme utekli na rozdíl dvou bodů, následující trojice jsme si zkušeně pohlídali a utkání dovedli do vítězného konce.“

 

Vývoj utkání: 1:0, 1:3, 2:3, 2:6

 

Stehlík Pa., Štolka - Kalous, Macurek (Cibulka) 2:0
Urban, Smola - Putík D., Pachman 0:2
Štolka, Voldřich, Urban (Boček) - Cibulka, Pachman, Putík D. 0:2
Smola, Kliment, Stehlík Pa. - Macurek, Putík J., Hofman (Kalous) 1:2
Boček, Kliment (Knapp) - Putík J., Chadim 2:1
Smola - Kalous 1:2
Štolka, Voldřich, Urban - Macurek, Putík J., Hofman 0:2
Smola, Kliment, Stehlík Pa. - Cibulka, Pachman, Putík D. 1:2