2.finále / I. Liga AC Zruč-Senec - TJ Avia Čakovice 4:5

09.10.2014 14:28

I přes prohru Zruče to byl opravdový svátek nohejbalu

 

Zakončení nohejbalové sezóny ve Zruči-Senci přineslo jedno z nejhezčích utkání v desetileté tradici klubu. Nakonec se sice radovaly pražské Čakovice, které se po roční pauze vrací mezi nohejbalovou elitu, více než stovka skvělých diváků ale musela být s napínavou podívanou nadmíru spokojená.
Po jasně prohraném prvním finále nastoupili Zručští beze strachu a hosté se nestačili divit. Macura se Smolou hráli bezchybně a body na jejich kontě rychle přibývaly. Netradiční levácká dvojice Kalouse a Suchého zaostávala ve všech herních činnostech a byl z toho první bod Západočechů. Znovu složené duo Pavel Stehlík – Štolka začalo proti Pachmanovi s Putíkem také výborně. V druhé sadě však soupeř zabral a rozhodl tiebreak. V něm to bylo jako houpačce. Domácí ihned prolomili soupeřův útok, výhodu však zužitkovat nedokázali a vlastními chybami nabídli soupeři 3 mečboly. V infarktovém závěru se však Pavlu Stehlíkovi podařilo třikrát chytit a hlavně třikrát proměnit. 
Skvělý vstup do zápasu mohla potvrdit Štolkova trojice, ovšem po smolně ztraceném prvním setu se už do tempa nedostala. Čakovický Macurek se neomylně prosazoval především kolem bloku a na stranu Pavla Stehlíka, bylo sníženo. Na výbornou sehrál druhý finálový duel tandem Smola-Macura, který, doplněn o dobře bránícího Vaňourka, předváděl nohejbal nejvyšší úrovně. Milan Smola pokračoval ve své „kraťasové“ formě a Jirka Macura svou chytrou hrou nedával soupeřovým polařům nárok. Trápící se Cibulka a spol. neměli nárok. 
Tvrdý oříšek však čekal kapitána Smolu v singlu. Mladíček Kalous dokázal, že je nejen obrovským talentem, ale také již velkým hráčem. Za nepříznivého skóre 1:3 nedal svojí strojovou hrou domácímu singlistovi šanci. 
Poté přišel pravděpodobně zlomový souboj druhého finále. Štolka a bratři Stehlíkové začali proti Cibulkově formaci nebojácně a připisovali jeden bod za druhým. V půlce setu ale přišla na zelenobílé slabší chvilka. Do té doby neomylný Štolka přestal bodovat a soupeř vycítil šanci. Když zaskřípala i mezihra bratří Stehlíků, šlo se do třetího setu. Protože varianta na dva smečaře nefungovala, vzal na sebe veškerou odpovědnost na útoku Míla Štolka. Až do stavu 8:7 se mu dařilo náramně. Pak ale přišla již tolikrát proklínaná koncovka třetího setu. Tři nedůrazné útoky zručského ranaře soupeř trestal a bylo srovnáno. Další třísetová bitva dostala Pražany poprvé do vedení. Po ztracené první sadě přišlo vzepjetí zelenobílých barev a osud utkání musela znovu určit sada třetí. Skvěle hrající Macurek byl v důležitých chvílích neubránitelný a přes veškerou snahu Macurova družina padla. 
Domácí se však nehodlali vzdát. Macura se Smolou se sice pomalu rozjížděli, od druhého setu to však byla opět jejich krasojízda. Oba zkušení borci by mohli inteligentní dvojkovou hru vyučovat a Pachman s Putíkem nenašli protizbraň. Čakovická elitní dvojice tak podruhé odcházela poražena a rozuzlení musel přinést poslední možný duel. V bouřlivé atmosféře se šlo bod za bodem. Výhodu útoku měli domácí až do zakletého stavu 8:8. Razantním úderem Pavel Stehlík trefil pouze Kalousovu hlavu a ten chladnokrevně zakončil. Když se nezdařil ani technický úder zručského hráče, následoval téměř totožný set druhý. Nechytatelné útoky na obou stranách pokračovaly, Zručští si však neodpustili jednu chybičku. Esem Pavla Stehlíka byla zapomenuta a rozhodl poslední míč. Bohužel stejný hráč nezvládl nervy drásající situaci a zariskovaný servis skončil v síti.
Vypukla veliká Čakovická radost. Náš tým se však nemusí za výkon ve finále ani v celé sezóně stydět. Obrovský dík patří našim fanouškům, kteří vytvořili úžasnou atmosféru a doufáme, že si play off a celý letošní ročník užili stejně jako my! (napsal PaS)

 

 

Vedoucí Zruče TOMÁŠ VAŇOUREK: „Ještě jednou gratuluji soupeři k vítězství ve finálové sérii i celé sezoně. Naše mužstvo musím pochválit za to, že bojovalo až do konce. Utkání jsme měli dobře rozehrané. Škoda, že za stavu 3:2 jsme nezískali ani jednu trojku. Obě jsme prohráli ve třetím setu. Střetnutí nakonec rozhodla poslední dvojice, bohužel tentokrát proti nám. Pavlovi Stehlíkovi zkažený míč za stavu 9:9 nevyčítám, to se prostě někdy stane. Sezonu jsme si protáhli až do října, zahráli si finále a můžeme ji tudíž  hodnotit jako úspěšnou.“

 

Trenér Čakovic VLADIMÍR SIMON: „Naše hra byla nehezká a křečovitá, měli jsme svázané nohy touhou po vítězství. Utkání jsme ale dovedli do vítězného konce a vrátili se do nejvyšší soutěže. Kluci prokázali velikou vůli a touhu po výhře, za což jim patří velké díky. Za celou sezonu 2014 chci všem hráčům poděkovat. Speciální poděkování pak zaslouží Lucka Kalousová a Zdeněk Kalous, kteří se o chod našeho týmu vzorně starali a nám dojíždějícím vytvořili výborné podmínky.“

 

 

Vývoj utkání (2:0, 2:1, 3:1, 3:4, 4:4)


Macura, Smola - Suchý, Kalous (Macurek) 2:0
Stehlík Pa., Štolka (Stehlík Pe.) - Putík, Pachman 2:1

Stehlík Pa., Štolka, Stehlík Pe. - Macurek, Suchý, Hofman 0:2
Macura, Smola, Vaňourek - Putík, Pachman, Cibulka 2:1
Smola - Kalous 0:2
Stehlík Pa., Štolka, Stehlík Pe. - Putík, Pachman, Cibulka 1:2
Macura, Smola, Vaňourek - Macurek, Suchý, Hofman 1:2
Macura, Smola - Putík, Pachman 2:1
Stehlík Pa., Štolka - Kalous, Macurek 0:2