1.finále / I. Liga AC Zruč-Senec – Dynamo České Budějovice 5:4

16.04.2014 15:29

Zruč podržela hra dvojic a udržela domácí neporazitelnost

 

Letošní nejvyšší návštěva, skvělá atmosféra, krásný nohejbal a šťastný konec pro domácí barvy. To vystihuje první utkání finálové série mezí Zručí-Sencem a Českými Budějovicemi. Jihočeský tým ukázal, že bude obrovsky těžkým soupeřem a potvrdil, že se jednoznačná vítězství ze základní části nebudou opakovat.
Nicméně vstup do utkání se nám vydařil na jedničku. První souboj dvojic nabídl velmi vyrovnanou podívanou. Hostující dvojice Chalupa, Musil postupně srovnala hru a musel rozhodnout zkrácený set. Poslední slovo však měli zelenobílí, Pavel Stehlík bez problémů proměnil rozhodující míč. V další dvojce začalo velké představení Jirky Urbana, který po boku Milana Smoly zahrál jeden ze svých nejlepších zápasů. Hosté však znovu zle zatápěli. Nebýt dvou es našeho kapitána v závěru druhého setu, zřejmě i tento souboj by došel do třetího setu.
Po skvělém úvodu však přišel nástup budějovického Dynama. Ukázalo se, že hlavní síla soupeře se skrývá ve hře trojic. Nejdříve došlo ke střetu elitních formací. Po poměrně slušném rozjezdu přišla hrozivá osmibodová šňůra soupeře a první sada byla ztracena. Zlepšený výkon nás poslal do tie-braku, ve kterém neomylně na útoku zahrál hostující kapitán Musil a připsal první letošní bod Českých Budějovic na našem hřišti. Na ten ale rychle navázala Chalupova trojka a bylo srovnáno 2:2. Naší formaci nepomohlo ani protočení sestavy. Zvláště obranná hra hodně skřípala. Nepárovou část v play-off obstarává pouze singl, který je vždy velmi důležitý. V sobotním chladném odpoledni si to rozdali kapitáni obou týmů. Českobudějovický tahoun se od začátku spoléhal na drtivý smečovaný servis a tvrdé útoky, zatímco náš kapitán předváděl svou typickou dobrou obrannou hru a velké zkušenosti. Krásný souboj opět dospěl do třetího setu, kde bohužel agresivní hra soupeře začala slavit úspěch. Obrat v utkání byl tedy dokonán a nad Zručí se stahovala mračna. Nejen mračna zápasová ale i ta skutečná, neboť ke konci singlu se začal snášet vytrvalý slabý déšť.
Do první odvety trojic nastupovala Štolkova formace téměř s nožem na krku. Další porážka ve trojicích by pravděpodobně znamenala konec nadějí. Od prvních míčů jsme však ukázali, že nehodláme na domácí neporazitelnosti nic měnit. Druhý set jsme sice po několika zbytečných chybách stále dotahovali, ale díky důležitým blokům Míly Štolky a zlepšenému útoku Pavla Stehlíka dokázali zvítězit. V tu chvíli déšť zesílil natolik, že se muselo pokračovat v hale.
Hosté se opět přiblížili vítězství v následující trojici. Když Petr Stehlík nahradil na nahrávce s teplotou hrajícího Vaňourka, začalo se sice domácím dařit, ale přes veškerou snahu a velmi dobře útočícího Urbana budějovická elitní trojice zvítězila. Prohrávali jsme tedy 3:4 a už jsme si nemohli dovolit zaváhat. První krok zvládli Pavel Stehlík se Štolkou. První set probíhal jednoznačně, druhý rozhodl jediný míč. Bylo srovnáno a poslední dvojka dne měla rozhodnout. A v tu chvíli přišla další z velkých chvil Jirky Urbana a Milana Smoly, kteří si takovéto zápasy dokonale užívají. Od prvního míče ničili elitní hostující dvojici fantastickým přehledem a přesnými chytrými útoky. Je až neuvěřitelné, že si soupeř za celé dva sety nesáhl v obraně ani na jeden míč. Opravdu extraligový výkon naší dvojice odstartoval oslavy v bouřící hale. Stále však máme na paměti, že musíme Budějovice porazit ještě jednou a ukázalo se, že to nebude procházka růžovým sadem. (napsal PaS)

 

Zápas zhodnotil kapitán Zruče Milan Smola:

„Dneska to byl pro všechny skvělý nohejbalový zážitek. Výborně hrající soupeř, letošní rekordní návštěva, o kterou se postarali naši věrní diváci a i po celý zápas neskutečně povzbuzující budějovičtí fanoušci. Zejména pak po přesunu do haly byla atmosféra ohlušující. Naše hra byla postavena na dvojicích, naopak soupeř se mohl opřít o hru trojic. Rozhodnout měl dnes zápas singlistů, proto jsem byl velmi zklamaný, že jsem si nedokázal poradit se smečovaným podáním Musila a tento zápas zaslouženě ztratil. Díky výhře naší první trojky jsme však zápas dostali do odvetných dvojic. Na rozhodující zápasy za stavu 4:4 se s Jirkou Urbanem vyloženě těšíme a zejména dneska před bouřícím publikem a při Jirkově životní formě jsem si mohl poslední dvojku v klidu užít. Pochvalu dnes zaslouží zejména Pavel Stehlík a Míla Štolka, jejichž tři body byli dnes rozhodující. A pak samozřejmě Jirka Urban, který si svůj jednoznačně nejlepší výkon v sezoně nechal jako velký hráč na nejdůležitější chvíli.Pořád je před námi velmi těžký úkol, vyhrát ještě jeden zápas, ale první krok jsme zvládli“.

 

Vedoucí družstva Českých Budějovic JAN VONDRÁŠEK: Co k tomu říct. Snad jen to, že pokud nedokážeme vyhrávat dvojice, těžko můžeme pomýšlet na vítězství, které bylo dneska velmi blízko. Opět jsme se mohli opřít o trojice a nečekaně i o singl, který byl dnes velmi klíčový. Nakonec i ten nám nepomohl. Hlavu si z toho ale nelámeme, jelikož jsme předvedli, že se Zručí umíme hrát. Chceme vrátit sérii zpět do Zruče."

 

Diváci: 120

Rozhočí: Dutka, Lechnýř

Délka utkání: 3:55

Vývoj utkání: 2:0, 2:3, 3:3, 3:4, 5:4

 

 

Stehlík Pa., Štolka - Chalupa, Musil    2:1
Urban, Smola - Kozel, Fík (Matějka)    2:0

Štolka, Stehlík Pa., Voldřich - Musil, Vondrášek, Matějka    1:2
Stehlík Pe., Pivnička, Vaňourek (Urban, Smola) - Chalupa, Fík, Ryneš  0:2
Smola - Musil    1:2
Štolka, Stehlík Pa., Voldřich - Chalupa, Fík, Ryneš   2:0
Stehlík Pe., Urban, Vaňourek (Smola) - Musil, Vondrášek, Matějka    0:2
Stehlík Pa., Štolka - Kozel, Fík (Matějka)   2:0
Urban, Smola - Chalupa, Musil    2:0